Making the Most of Tomorrow

Making the Most of Tomorrow

A Laboratory of Socialist Modernity in Czechoslovakia

Spurný, Matěj

témata: historie – 20. století, architektura a urbanismus, přírodní vědy – environmentalistika
edice: Václav Havel Series

e-kniha, 1. vydání
překlad: Paton, Derek
vydáno: březen 2019
ISBN: 978-80-246-4018-1
formáty e-knihy PDF, epub, mobi
doporučená cena: 360 Kč

E-shop

Anotace

V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století bylo kvůli povrchové těžbě uhlí zlikvidováno jedno z nejcennějších historických měst severních Čech. Náhradou za starý vznikl nový Most, který vzbuzoval veliká očekávání, ale nakonec stal symbolem úpadku i bezohlednosti československého státního socialismu.
Kniha Most do budoucnosti plasticky vypráví o životě ve starém Mostě v dekádách po druhé světové válce a zprostředkovává diskuse a vyjednávání, které předcházely rozhodnutí o jeho zbourání, i ty, v nichž se rozhodovalo o charakteru nového města. Klíčové aspekty poválečných dějin Mostu autor zároveň vsazuje do kontextu myšlenkových i sociálních proměn v Československu i v Evropě 2. poloviny 20. století. Původně středověké město pohlcované velkolomem nebo betonová architektura nového Mostu tak pro čtenáře nezůstávají jen nesmyslnými projevy komunistické diktatury. Autor ukazuje, že jim můžeme porozumět, zapojíme-li je do kontextu vysídlení Němců a odcizení mezi lidmi a přírodou v českém pohraničí, produktivismu a technokratismu, sdíleného v poválečných dekádách velkou většinou Evropanů, či někdejší přesvědčivosti vize racionálně plánovaných měst.

Recenze

Spurný offers a thoughtful and stimulating interpretation of what happened in Most […]. His book adds to other recent efforts to present a more nuanced and dynamic view than hitherto available of the 1970s and 1980s in Czechoslovakia.
Gary B. Cohen (Slavic Review, Summer 2020)

Nejnovější tituly v edici