DETAIL TITULU:
Rodinné hospodaření v měnícím se světě
Falk Ben
Walden Press s.r.o. 2021
brožovaná, 376 str.
ISBN 9788090801516
-
anotace
Známý permakulturní designér a učitel Ben Falk hospodaří na čtyřhektarovém pozemku v chladném americkém Vermontu. Používá při tom permakulturní design s důrazem na regeneraci, produktivitu a odolnost nejen krajiny, ale i samotného hospodáře. Konečným stadiem ekosystému má být lesní zahrada, která se kromě sklizně výživné úrody udržuje sama. Takové prostředí pak může podporovat vitální život svých obyvatel i následujících generací v kontextu globálních změn.
Ve Vermontu je podobné podnebí jako v České republice, a tak se můžete inspirovat nesčetnými radami, jak vytvořit odolné, nízkoúdržbové a na pohled krásné hospodářství ve spolupráci s živly, rostlinami a zvířaty. Najdete zde podrobnosti o zadržování a využívání vody, tvorbě úrodné půdy, výsadbách dřevin s integrovaným chovem zvířat, lidském zdraví, pohodě a výživě, zajišťování vlastních zdrojů energie, a například i pěstování rýže. Jedná se tak o inspirativní čtení pro vlastníky zahrádek stejně jako usedlostí o mnoha hektarech.
Každou kapitolu svými komentáři opatřila Alena Gajdušková, permakulturní designérka, autorka kuchařek a knih o udržitelném životě a pravidelná hostka pořadu České televize "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli".
Odborný edit zajistila permakulturní guru Eva Hauserová, která pojem permakultura s neutuchajícím elánem dlouhodobě popularizuje.
Chcete téma soběstačnosti a regenerativního hospodaření dále rozvíjet? Zveme vás do skupiny na Facebooku s názvem Cesta k soběstačnosti.
Ve Vermontu je podobné podnebí jako v České republice, a tak se můžete inspirovat nesčetnými radami, jak vytvořit odolné, nízkoúdržbové a na pohled krásné hospodářství ve spolupráci s živly, rostlinami a zvířaty. Najdete zde podrobnosti o zadržování a využívání vody, tvorbě úrodné půdy, výsadbách dřevin s integrovaným chovem zvířat, lidském zdraví, pohodě a výživě, zajišťování vlastních zdrojů energie, a například i pěstování rýže. Jedná se tak o inspirativní čtení pro vlastníky zahrádek stejně jako usedlostí o mnoha hektarech.
Každou kapitolu svými komentáři opatřila Alena Gajdušková, permakulturní designérka, autorka kuchařek a knih o udržitelném životě a pravidelná hostka pořadu České televize "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli".
Odborný edit zajistila permakulturní guru Eva Hauserová, která pojem permakultura s neutuchajícím elánem dlouhodobě popularizuje.
Chcete téma soběstačnosti a regenerativního hospodaření dále rozvíjet? Zveme vás do skupiny na Facebooku s názvem Cesta k soběstačnosti.